Test: Renault MEGANE

Njegovo veličanstvo MEGANE IV.

Četvrta generacija Megana predstavljena je početkom ove godine i s pravom možemo reći da se radi o najboljem Meganu do sada.

Tekst i fotografija: GUMA M marketing

Renault MEGANE 1.5 dCi 110 KS Intens

Četvrta generacija Megana predstavljena je početkom ove godine i s pravom možemo reći da se radi o najboljem Meganu do sada.
Da podsjetimo, prva generacija Meganea predstavljena je 1995. godine na salonu automobila u Frankfurtu kao nasljednik vrlo uspješnog Renaulta 19. Promocija četvrte generacije je bila prošle godine, također na salonu automobila u Frankfurtu.

IZVANA

Nakon avangardne druge generacije i pomalo dosadno smirene treće generacije novi Megane je vrlo atraktivan automobil. Nećemo pretjerati ako kažemo da je novi Megane najatraktivniji kompakt u klasi. Poseban i prepozntjiv. U prilog tome idu i pogledi prolaznika koje ovaj Megane privlači kao magnet, naročito u atraktivnoj crvenoj boji koju je imao testni primjerak.

Gledano s boka, Megane je zadržo siluetu prethodne generacije, u nešto manje „mišićavom“ izdanju. Prednji i stražnji dio, za razliku od prethodnika, pršte atraktivnim detaljima koji već iz daljine pokazuju da je riječ o Renault automobilu. Ne mislimo to samo zbog Renault logoa pozamašnih dimenzija nego i zbog prepoznatljive maske, i atrktivnih C led svjetala. Stražnjim krajem domonira dugački svjetlosni sklopovi koje u središnjem dijelu razdvaja samo Renault logo. Za razliku od prethodne generacij u novom Meganu pri uključenim dnevnim svjetlima svijetle i stražnji farovi. Vrlo atraktivno. Pohvalili bi i izgled stražnjeg stakla koje je manjih dimenzija pa daje nešto lošiju vidljivost unatrag ali zbog toga daje veću atraktivnost cijelog vozila.

Test Megane dCi 110 intens

IZNUTRA

Renault je i u unutrašnjosti novog Megana napravio svojevrsnu revoluciju. Kokpit je, u osnovnim crtama, prenešen iz Talismana i Espacea. Središnjim stupom dominiraju oštre linije za koje bi prije rekli da pripadaju nekom njemačkom nego francuskom automobilu. Materijali, zvučna izolacija su na visokoj razini. Dojam nešto kvari mat plastika na kojoj ostaju tragovi prstiju. U paketu opreme Intens, kojim je bio opremljen testni model, serijski dolazi 7 inčni zaslon dok je doplata za 8,7 inčni zaslon 1.200 KM (Paket R-LINK 2). Sjedala su dobro profilirana i odlično drže tijelo u zavojima. Možemo pohvaliti i multifunkcionalni upravljač, kako dizajnom tako i funkcionalnošu.

Od trećeg po redu paketa opreme (Intens), instrument ploča je obogaćena informacijski zaslonom TFT tehnologija s 3D efektom i višebojnom matricom koju poznajemo iz Kadjara, Espacea i Talismana. Ovaj zaslon omogućuje veliki broj kombinacija kako grafike tako i boja kojim se upravlja sučeljem za upravljanje Multi-Sensom. Multi-Sense omogućuje odabir jednog od 4 definirana moda (Neutral, Eco, Sport i Comfort) te jednog prilagodljivog moda (Perso).

Test Megane dCi 110 intens

Vozač se vrlo lako pronađe idealnu poziciju za upravljačem, ali poveća prednja sjedala smanjuju prostor suputnicima u drugom redu. Prostora je nešto više zbog većeg osovinskog razmaka (+3 cm), dovoljno ali ne preobilno. Tome kumuje i prtljažnik od 434 litra (+29). Renault je tu dobro razmišljao jer je Megane prvenstveno obiteljski kompakt pa je omjer unutrašnjeg putničkog i prtljažnog prostoran optimalan. Naša sugestija bi bila da se kao i kod Captura ugradi klizna stražnja klupa što bi bitno povećala funkcionalnost cijelog vozila.

MOTOR, PRIJENOS i VOZNE KARAKTERISTIKE

Testni Megane pokretao je 1.5 dCi turbodizelski agregat koji razvija 110 KS. O ovom motoru (K9K) su već napisane nebrojene recenzije i hvalospjevi. U karoseriji teškoj 1.205 kg ovaj motor se izvrsno snalazi, a to pokazuju i brojke. Megane do „stotke“ stiže za 11,5 sekundi, a maksimalna brzina mu je 187 km/h uz nisku potrošnju goriva. Na testu je ona bila 5,5 litara, a vožnjom otvorenom cestom ona s lakoćom može biti i litru manja. Tako se sa spremnikom od 47 litara može postići pristojna autonomija. Mišljenja smo i da je spremnik goriva trebao ostati 60 litara, ali realno i autonomiji sa spremnikom od 47 litara ne može se puno prigovoriti.

Mišljenja smo da je Megane pogonjen 1.5 dCi 110 agregatom optimalan izbor i da će zadovoljiti potrebe velikog broja vozača.

Mjenjač je precizan, a omjeri su dobro proračunati, a opći dojam kvari malo preveliku ručicu mjenjača koja svejedno dobro „leži“ u ruci.

Test Megane dCi 110 intens

Novi Megane, zahvaljujući tehnologiji luksuznijih modela (Talisman i Espace), postavlja nova mjerila u klasi kompaktnih automobila. Mirnoća kojom Megane neutralizira poprečne i uzdužne neravnine, pa čak i tramvajske tračnice, za sada nije poznata u ovoj klasi vozila. Zvučna izolacija, izbor materijala i završna izrada su vrhunske. Megane se s užitkom vozi kroz zavoje. Nešto niža ukupna visina u odnosu na prethodnika, te kotači smješteni u same rubove karoserije jamče vrlo stabilne i sigurne prolaske kroz zavoje, a sve to uz obilje užitka u vožnji. Ukratko, odličan omjer između udobnosti i dinamike vožnje.

Ne smijemo preskočiti ni učinkovite kočnice. Prema mjerenjima Megane se od „stotke“ staje za odlična 34 m, novoj Astri treba 34,8 m, a Golfu VII 36 m.

NA KRAJU

Ukratko, to je Renault. Napokon. Nakon desetljeća lutanja s dizajnom Renault se vratio kući. To pokazuje veliki broj novih Renault modela, a novi Megane je samo jagoda na šlagu torte. Atraktivan dizajn, vrhunska kvaliteta izrade, zavidne vozne osobine i udobnost jamac su da je Meganu predodređena svijetla budućnost i to u samom vrhu prodajnih top listi. Megane donosi potpuno nova mjerila u klasi kompaktnih vozila.

 

Test Megane dCi 110 intens

Testirani model: Renaut MEGANE Energy 1.5 dCi 110 KS paket opreme: Intens
Dodaci na vozilu:
Cijena testnog modela: 42.640 KM
Cijena osnovnog benzinskog modela s popustom: 1.6 SCe 115 Life - 26.312 KM
Cijena osnovnog dizelskog modela s popustom: 1.5 dCi 90 Life - 29.348 KM

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

MOTOR: 4-cilindarski turbo dizel obujma 1461 ccm, snaga: 81 kW/110 KS pri 4.000/min, okretni moment: 260 Nm pri 1.750 o/min; DIMENZIJE: dužina 435.9, širina 181.4, visina 143.8 cm, osovinski razmak: 266.9 cm, prtljažnik: 434/1.247 litara, masa/nosivost: 1.205/640 kg; PERFORMANSE: Ubrzanje: 0-100 km/h 11,3 s, najveća brzina 187 km/h; POTROŠNJA: test 5,5 , grad 4,2, otvoreno 3,2 kombinirano 3.7 l/100 km

22. rujna 2016.
http://gumam.com/novosti/testovi-vozila/njegovo-velicanstvo-megane-iv/336