Michelin CrossClimate

Prva ljetna guma za zimskim certifikatom

8492
|
7. ožujka 2015.
Michelin CrossClimateMichelin CrossClimateMichelin CrossClimateMichelin CrossClimateMichelin CrossClimate
Michelin CrossClimate
Michelin CrossClimate
Michelin CrossClimate
Michelin CrossClimate
Michelin CrossClimate

Prema službenom izvješću poznatog francuskog proizvođača automobilskih guma na ovom nam području slijedi "povijesna prekretnica". Naime, Michelin će u svibnju ove godine tržištu ponuditi prve ljetne gume sa zimskim certifikatom pod nazivom CrossClimate.

Konkretnije, Michelin CrossClimate je spoj ljetne i zimske tehnologije izrade i svojstava automobilske gume, dakle spoj onoga što se do sada smatralo nespojivim. Ovaj inovativan proizvod se dakle prilagođava klimatskim uvjetima kombinirajući prednosti ljetnih i zimskih guma te je u potpunosti odobren za upotrebu u zimskim uvjetima, uključujući zemlje u kojima je ugradnja zimskih pneumatika propisana zakonom.

Uz to ove gume, tvrde u Michelinu, krase i ostale karakteristike proizvoda ovog proizvođača kao što su velika kilometraža, energetska učinkovitost i udobnost. CrossClimate će biti dostupan uz ponudu postojećih michelinovih ljetnih i zimskih guma, s time da ovi drugi ostaju bitni na određenim tržištima i u određenim uvjetima.

Nakon komercijalnog predstavljanja u svibnju 2015, Michelin CrossClimate će biti dostupan na tržištima 23 različite države, za kotače dimenzija od 15 do 17 inča, što pokriva oko 70% europskog tržišta. Dodatne dimenzije u planu su za 2016. godinu.

Proizvođač tvrdi kako su vrhunska svojstva CrossClimate guma ustvari rezultat kombinacije triju tehnologija:

1. Inovativna mješavina profila - Površina profila je jako mekana i povećava mogućnost mješavine da prianja na najmanju neravninu na površini ceste u svim uvjetima vožnje (suho, mokro, snijeg - kako može dodirnuti površinu ceste kroz snijeg). Drugo, novi podsloj profila optimizira energetsku učinkovitost gume smanjujući generiranje topline. Michelinovi inženjeri smanjili su ovaj porast topline zbog uporabe najnovije generacije silike, koja je ubačena u mješavinu profila, te su time uspjeli smanjiti potrošnju goriva.

2. Kombinacija jedinstvenog V-oblika profila s novim 3D međusobno preklopljenim ripnama - Ovaj jedinstveni V-oblik profila s oštrim kutom, optimizira držanje na snijegu:
- poprečno, zbog kuta središnje površine profila
- uzdužno, zbog toga što je kut oštriji u području ramena pneumatika

3. Ovaj V-oblik profila kombinira se s novim samo-blokirajućim 3D ripnama - dodatno valovite s promjenjivom debljinom i kompleksnom geometrijom, ove ripne pune dubine, na snijegu proizvode efekt kandži i time poboljšavaju prianjanje.

Okomiti i poprečni valovi osiguravaju funkciju samo-blokiranja. Odnosno, oni se međusobno spajaju radi veće krutosti blokova profila. Rezultat je bolja stabilnost guma, bez obzira s kojim se silama suoči: uzdužnom silom prilikom kočenja i ubrzavanja i poprečnom silom prilikom skretanja. Kao rezultat, poboljšana je preciznost vožnje kao i općenite performanse na mokrom kolniku. S ovom kombinacijom naprednih tehnologija, ukupna krutost profila je unaprijeđena, što ne samo da poboljšava preciznost vožnje na suhom nego i maksimalizira radni vijek pneumatika.

Ova mješavina naprednih tehnologija, plus prisutnost EverGrip™ tehnologije u ramenima pneumatika, osigurava izvrsne performanse na snijegu, preciznost na suhom i dugi radni vijek.

Inovativna kombinacija bokova profila s podrezanim rubovima s ripnama visokih performansi osigurava optimalan kontakt s površinom ceste kako bi se poboljšalo kočenje na suhom. Uz ovu inovativnu konstrukciju, Michelin također kombinira podrezane kutove s kompleksnim ripnama pune dubine što osigurava izvrsno kočenje i prianjanje na snijegu.