Renault Initiale Paris

Najava novog Espacea

Svjetska autoindustrija posljednih nekoliko godina bilježi revolucionarne korake u uvođenju tehnoloških inovacija i raznoraznih novotarija koje bi trebale vozaču i putnicima osigurati što udiobniju i sigurniju vožnju sa što manjim troškovima.

Svjetska autoindustrija posljednih nekoliko godina bilježi revolucionarne korake u uvođenju tehnoloških inovacija i raznoraznih novotarija koje bi trebale vozaču i putnicima osigurati što udiobniju i sigurniju vožnju sa što manjim troškovima.

Već je se pisali o novotarijama i konceptnim automobilima koji su već neko vrijeme hit na svim važnijim autosalonima diljem svijeta. Francuski automobilski div Renault izašao je iz okvira na koji su naviknuli njegovi vjerni kupci.
Initiale Paris šesti je po redu Renaultov konceptni automobil, čiji dizajn potpisuje Laurens van den Acker. Novi Renaultov konceptni automobil dolazi kao nasljednik popularnog Espacea i već samim izgledom govori nam kako Renault ima velike ambicije u Premium segmentu.

Na prvi pogled, barem kada je pogled iz ptičje perspektive u pitanju, do izražaja dolazi neobično dizajniran krov, kroz koji se jasno vidi zemljovid francuskoga glavnog grada. Renault je svojim idejama i konceptima već ostavio dio konkurenciju iza sebe. Njihov tzv „životni ciklus“ utjelovljuje svaki model ponaosob.

Tako je primjerice model Captur automobil koji je namijenjen onima koji žele otkriti svijet, dok je kupcima koji žele zasnovati obitelj namijenjen model R-Space. U ovom slučaju konceptni Renault pod nazivom Initiale Paris, utjelovljuje mudrost. To jest namijenjen je kupcima koje krasi ta osobina, ali i svima onima koji se osjećaju mudri. Initiale Paris svoju premijeru doživio je na nedavno održanom salonu automobila u Frankfurtu, gdje je prošao s uspjehom odličan-pet.

Riječ je o prestižnom, velikom automobilu ukupne duljine 4,85 metara, koji je inspiriran svijetom arhitekture i aeronautike. Posebnu pozornost, što se dizajna tiče, novi Renaultov koncept skreće vanjskim izgledom. Tu su futurištički kotači, nabrijana rešetka, i upadljiv bočni dio automobila.

Strukturni sastav više podsjeća na okvir nekog zrakoplova nego automobila, posebice kada se uzme u obzir da kroz prozirni krov načinjen od kombinacije aluminija i pleksiglasa vidite obrise monumentalnih pariških spomenika kulture. Renault je posebnu pozornost posvetio izradi unutrašnjosti svoga novog koncepta. Sve je tu kvalitetno i funcionalno, a posebice se ističu udobna sjedala i središnja konzola automobila koja kada je gledate odozgo izgleda kao da lebdi iznad poda kabine.

Bez bočne potpore, konzola se neprimjetno uklapa u kabinu poput mosta koji povezuje središnji tunel i instument ploču.

Posebnu pozornost Renault je posvetio akustici same kabine, za čiju izvedbu je bio zadužen dizajner zvuka Andrea Cera. Ne treba posebno pojašnjavati, samo treba spomenuti kako je za audio sustav u svim vozilima Renaulta od 2008. godine zadužena tvrtka Bose. Initiale Paris će zasigurno svim kupcima u budućnosti donijeti neki novi osjećaj pripadnosti.

29. travnja 2014.
http://gumam.com/novosti/koncepti/najava-novog-espacea/116