Vozili smo

Dacia Dokker 1.5 dCi 75 KS Laureate

12310
|
4. rujna 2016.
Dacia DokkerDacia DokkerDacia DokkerDacia DokkerDacia DokkerDacia DokkerDacia DokkerDacia Dokker
Dacia Dokker
Dacia Dokker
Dacia Dokker
Dacia Dokker
Dacia Dokker
Dacia Dokker
Dacia Dokker
Dacia Dokker

Od polovice ove godine na našem tržištu je u prodaji Dacia Dokker kako u putničkoj tako i u dostavnoj, Van, izvedbu. Dacia Dokker se najkraće može opisati kao rumunjski Kangoo iako s tržišno iznimno uspješnim i cjenjenim francuzom nema previše zajedničkih elemenata. Naime, Dokker je nastao na platformi koju je prvi koristio Logan, a ona svoje ishodište ima u Renaultovom modelu Clio. Bilo kako bilo ova platforma se već dokazala u ostalim Dacia modelima što je više nego dobra referenca i za novi Dokker.

Na testu smo imali putnički verziju pokretanu provjerenim 1.5 litrenim dizel motorom koji razvija 75 KS te najbogatijim paketom opreme Laureate. Ovaj paket opreme uključuje sve bitno za ovaj vrstu vozila ali to ćemo podrobnije opisati u nastavku.

Izvana

Dacia Dokker i slični modeli ovog segmenta vozila naglasak daju na praktičnost i prostranost dok je dizajn u drugom planu, a možemo reći i da je ograničen upravo navedenim odrednicama. Zbog toga je kutijast oblik, možemo reći, i imperativ prostranosti. „Lice“ Dokkera je preuzeto s većeg Lodgya i tu nije bilo nikakvih pokusa, ali zaključujemo da je „transplatacija“ više nego uspjela.

Dokker sprijeda djeluje robusno i uvjerljivo u verziji s paketom opreme Laureate uvjetno možemo reći i elegantno zbog odbojnika i retrovizora u boji karoserije te maglenki. Prilično zgodnim rješenjem nam se čini i to što retrovizori nisu u potpunsti u boji karoserije što stvara dojam da su manji nego što je to stvarno. Bočnom stranom Dokkera dominiraju velika i praktična klizna vrata (koja se kod pakata oprema Laureate nalaze na obje strane vozila) te treće bočno staklo koje zbog svog „trokutastog“ izgleda dijelom razbija monotoniju velikih ravnih ploha.

Otraga nema iznenađenja. Asimetrična podjeljena vrata su već uobičajena kod multifunkcionalnih vozila. Za razliku od Lodgya Dokker ima stražnja svjetla pravilnog oblika i možemo reći da nam se više sviđaju. No o ukusima se ne raspravlja. Dobro su uklopljeni plastični djelovi iznad svjetala koji prate liniju stražnjih stakala, a daju dojam da su svjetla veća nego što to doista jesu. Rekli bi smo jednostavno i efekto rješenje reduciranja limenih ploha.
Dokker je svojim dimenzijama u rangu klase. Dužinom se proteže na 4.363 mm širinom na 1.751 mm te u visinu 1.814 mm. Dimenzije su to koje jamče prostranu unutrašnjost.

Iznutra

Interijer, odnosno središnja konzola je dobro poznata i već je viđena na Lodgyu, a slična je onoj u novom Sanderu i Loganu. To ne ističemo kao negativnu stvar nego upravo suprotno. Okruženje je poznato i vozač se lako u njemu snađe. Uglavnom, sve je praktično i na svom mjestu. U oko prvenstveno upada veliki broj pretinaca i odlagališta za sitnice. Najveći su otvoreni pretinci na vrhu konzole, a tu su i otvoreni pretinac ispred suvozača (koji bi bio praktičniji da je nakošeniji) te ispod njega zatvoreni pretinac za rukavice koji bi bio praktičniji da je osvjetljen. Očekivano materijali su tvrđi ali su rubusni i uvjerljivi te neće biti osjetljivi prema zubu vremena a njhovo čišćenje ne bi trebao predstavljati problem. Pretincima tu nije kraj. Iznad glavi vozača i suvozača ima cijela praktična polica za odlaganje sitnica i krupnijih predmeta, a tu su i pretinci u vratima.

Na središnjem djelu konzole je smješten Radio CD prijemnik s USB utorom ne Bluetooth konekcijom za telefoniranje. Uređaj je već viđen u drugim Dacia modelima i možemo opet ponoviti da nam se ne sviđa rješenje kojim se središnjim okretnim gumbom mjenjaju stanice umjesto da se pojačava glasnoća zvučnika. Ova „inverzija“ stvara zabune pa umjesto da stišate ili pojačate glasnoću radio prijamnika promjenite stanicu.

Pohvaljujemo premještanje prekidače podizanja i spuštanja bočnih stakala sa središnjeg grebena na vrata. Smještaj prekidača električno pokretanih retrovizora je „japanski“ i nije nam se svidio ali nije nepraktičan. Držimo da bi i njemu bilo mjesto na okviru vozačkih vrata uz prekidače podizača stakala.
Pristup drugom redu sjedal je praktičan zbog dvojih kliznih vrata u paketu opreme Laureate. Nadoplata za ista u Ambiance paketu opreme je 748,- KM i držimo da je to dobra investicija. U drugom redu se sjedi udobno i, očekivano, malo povišen. Ima dovoljno mjesta za tri osobe i kad na vozačkom i suvozačkom mjestu sjede osobe rastom višim od 185 cm.

Obujam prtljažnika je izvrsnih 800 litara (do visine police), a obaranjem stražnje klupe on raste na čak 3.000 litara. Važan podatak je da se mogu prevesti predmeti dugi najviše 157 cm.

U Van (dostavnoj) izvedbi Dokker ima limene plohe iza sjedala, a teretni prostor mu je dug 1,6 m, visok 1,22 i dubok 1,9 m te ima obujam od 3.300 litara. Postoji mogućnost nadoplate za Dacia Easy sjedalo s mogućnošću preklapanja suvozačkog sjedala zajedno u kompletu s pregradnom stjenkom od mreže koja se može pomaknuti te se ukupan obujam teretnog prostora povećava na 3.900 litara.

Jednostavan utovar pa i najvećih predmeta olakšavaju praktična, asimetrično podjeljena vrata koja se mogu otvoriti do kuta od 90 stupnjeva te imaju držače koja onemogućavaju neželjeno zatvaranje vrata uslijed vjetra i sl. Oslobađanjem držača vrata se mogu otvoriti do 180 stupnjeva što je posebno iskoristivo kod dostavne (Van) inačice jer je omogućen utovar i viličarem.

Za volanom

Položaj vozačkog sjedala je povišen što je i prirodan položaj sjedenja za ovu vrstu automobila. Testirani model je bio opremljen sjedalom podesivim po visini pa se „dojam“ mogao promjeniti. Vrlo lako je pronaći optimalno mjesto sjedenja i zbog upravljača podesivog po visini. Preglednost je zbog velikih staklenih ploha te velikih retrovizora uzorna.

Pod poklopcem motora je provjereni 1.5 dCi dizelaš koji kod testnog modela razvija 75 KS i 180 Nm okretnog momenta pri 1.750 okr./min. Ubrzanja nisu senzacionalna a to se i ne očekuje od Dokkera. Do „stotke“ stiže za 15,9 s a maksimalna brzina mu je 150km/h. Više od ubrzanja i krajnje brzine važnija su međuubrzanja i dojam pri svakodnevnoj vožnji, a on je više nego pozitivan. Naime, ovaj motor se iznenađujuće dobro nosi s povišenom karoserijom teškom 1.205 kg da smo u početku pomislili da se radi o verziji s 90 KS. Nemalo iznenađeni smo bili kad smo u prometnoj knjižici našli podatak da našeg Dokkera pokreće 75 KS. Pohvalno. Uz nešto češće posezanje za ručicom mjenjača može se biti i iznenađuju živahan za automobil ovih dimenzija i ove snage. Kad se uzme u obzir sve navedeno od povišene karoserije do njenog neaerodinamičnog izgleda te ne nježnja noga na papučici gasa potrošnja od 5,3 l/100 km je vrlo pohvalna.

Napomena

Testirani Dokker je opremljen paketom opreme Laurate što je u odnosu na prvi paket Ambiance bogatije za: lijeva ostakljena klizna vrata, uzdužne krovne nosače, odbojnici i vanjska ogledala u boji karoserije, Radio CD MP3 AUX Bluetooth USB s komandama pri upravljaču, maglenke sprijeda, vozačevo sjedalo i upravljač podesivi po visini, unutrašnjost crna/bež s kromiranim elementima, krasni pokrovi kotača 15" Lyric, te (kao i s paketom Ambiance), ABS, servo uređaj, 3 naslona za glavu straga, s klopiva i preklopiva stražnja klupa u omjeru 1/3-2/3, preklopivo suvozačevo sjedalo, ventilacija, nosivost 600 kg, osvjetljen prtljažni prostor, dnevna svjetla, brisač stražnjeg stakla. Od opcija testni Dokker je bio opremljen metalik bojom i ESP-om te mu je cijena 26.830 KM.

Dacia Dokker cijenovno starta od 20.095 KM za model pokretan benzinskim 1.6 MPI motorom s 82 KS te paketom opreme Ambiance. Doker pokretan dizelskim motorom od 75 KS i osnovnim paketom opreme starta od 23.192 KM.

Kad su u pitanju dostavne verzije Dacia Dokker Van pokretana benzinskim motorom 1.6 MPI (82 KS) i paketom opreme Base stoji 17.360 KM. Dizelski Dokker Van 1.5 dCi 75 KS s paketom opreme Base starta od 20.588 KM. Dacia Dokker Van 1.5 dCi 90 KS Ambiance stoji 22.574 KM